Adela Pârvu 2012

Adela Pârvu 2012

Spectaculos amenajat acest apartament din București, conceput de designerul Hamid Nicola Katrib

Când a văzut pentru prima oară acest spațiu din București, un apartament generos obținut prin alipirea a două locuințe învecinate, însumând circa 160 de metri pătrați, designerul Hamid Nicola Katrib și-a spus că merită ca aici să fie realizat ceva cu totul deosebit. După o primă întâlnire cu proprietarii în care au căzut de acord asupra termenii colaborării, Nicola s-a pus pe treabă și a prezentat un proiect îndrăzneț. Dar a fost bucuros nu neapărat de curajul de-a propune altceva, ci de faptul că era pe gustul proprietarilor, un cuplu de tineri care au fost plăcut surprinși de ideile prezentate. Dar hai să-ți spun mai multe.

Una dintre provocările amenajării unui apartament generos este să nu încarci prea mult cu mobilă pentru că, majoritatea celor care achiziționează locuințe cu suprafețe mari, de fapt își doresc să se bucure de amploarea încăperilor. Asta a și urmărit designerul și anume să obțină un efect maxim de luminozitate și de spații largi, care să comunice frumos între ele. A tratat pardoselile în zona de zi cu rășină epoxidică, chiar dacă inițial se gândea la parchet alb.

Plafoanele de bloc, chiar dacă aici vorbim despre unul construit recent, în 2009, nu sunt foarte înalte, așa că efectul lucios al rășinii contează în luminozitatea și percepția spațiului.
În zona de zi, chiar dacă livingul urma să coexiste în același spațiu cu sufrageria, arhitectul și-a dorit separarea lor discretă, așa că a creat o structură fixă de lamele poziționate în semicerc, o structură care să delimiteze funcțiunile.Și a găsit și o canapea pe rotund de la Meranti Studio pentru care Nicola Hamid Katrib a ales nuanțele vivace ale tapițeriei, iar măsuța a comandat-o tot acolo. Pentru a păstra aspectul imaculat și futurist al locuinței, arhitectul a prevăzut un ansamblu de mobilier generos, dar cu uși fără mânere, care sunt acționate prin sisteme push și goluri, nișe colorate în nuanțe similare tapițeriei, nișe placate cu foi de sticlă colorată. Mobila care are și zone pe curb a fost realizată cu echipa de laCasa Ștefănescu, conform proiectului arhitectului. Ai să vezi și un fotoliu mai aparte, în living, cel alb cu un chip care este achizționat de la Bell’agio Casa.

Zona de luat masa suprinde și ea prin combinația de alb și nunațe vibrante la nivelul tapițeriei scaunelor și a corpului de iluminat. Dar mai mult, masa ovală de la Carre cu aspect contemporan este însoțită de scaune cu alură clasică de la Meranti Studio, iar potrivirea cu corpul de iluminat de la Carre a fost perfectă. Designerul a ales tapițeria scaunelor, asortată la cea a canapelei din living și a urmărit să păstreze contrastul de culori și suprafețe albe, deschise. De altfel, pe lângă pardoseala din rășină epoxidică și mobila de bibliotecă din living lucioasă din MDF vopsit, sticla este și ea din plin folosită pentru a amplifica luminozitatea locuinței. Uși culisante separă locul de luat masa de bucătărie, iar panouri de sticlă plachează și zona din dreptul blatului de lucru.

Bucătăria este amenajată cu un mobilier ce înglobează electrocasnicele, iar dacă partea de jos a ei este cu finisaj alb lucios, în partea superioară a corpurilor supendate finisajul este ca de lemn cu striații pe orizontală. S-a dorit un contrast și de textură nu doar de culoare aici, iar înscripțiile pe panoul de sticlă se regăsesc peste tot, discret în zona de zi, cum ar fi pe pernele canapelei și pe ușile de sticlă ale bucătărie, și sunt versuri de poezie în limba enegleză. Chiuveta a fost amplsată în fața ferestrei, așa cum și-au dorit proprietarii, iar blatul negru, din compozit vine să tempereze prezența electrocasnicelor și dotărilor în aceeași nuanță închisă.

Dormitorul proprietarilor este separat de zona de zi, dar grație ansamblul generos de mobilier ce îmbracă pereții, acest lucru nu se sesizează prea ușor.Dormitorul este amenajat într-un registru mai romantic, cu multe țesături confortabile și o tăblie de pat generoasă care urcă până la tavan. Patul este de laArt&Home, iar tăblia executată la Meranti Studio ca majoritatea pieselor de aici. Lemnul deschis la culoare predomină aici, imprimând căldură și el pare că urcă de la nivelul pardoselii și în dreptul noptierelor, diferit alese ca formă pentru a marca locului fiecăruia dintre cei doi soți. De fapt pe peretele cu tăblia patului e un tapet mai aparte, cu textură ce pare de lemn, este din fbre naturale și achiziționat la comandă prin firma Architime Studio.Veiozele și decorațiunile sunt de la Zara Home. Apoi alburile și cremurile vin să domolească nuanțele de mov, iar oglinda de la Atelier Anda Roman și taburetul de la masa de machiaj aduc tușe clasice în ambient.

Pe cât de decorat e dormitorul pe atât de simplă și luminoasă este baia, tratată în alb și mozaic Bisazza cu tentă roz, materialele de finisaj fiind achiziționate de la Dan Serv. Totul funcțional gândit și cât mai discret din punct de vedere vizual. S-a dorit mai mult acentuarea texturilor decât a formelor, iar grație iluminatului, încăperea este percepută ca fiind mai generoasă.

Biroul este și el plăcut și reușit amenajat, căci spațiul este unul mai mult lung și îngust. Dar în acest spațiu atipic, designerul a prevăzut prezența unei mese lungi și înguste, care poate fi folosită de ambele părți, deci are două posturi de lucru cu scaune achiziționate de la Galeriile Noblesse. Așezarea pe mijlocul camerei oferă libertate de mișcare și un motiv în plus pentru suspensii diferite, corpuri de iluminat de la Domicilio, care să mai estompeze din forma spațiului.Biblioteca cu elemente colorate ce par suspendate în nișele tratate cu finisaj ca de lemn este și estetică și practică, iar tapetul în tonuri de albastru deschis vine să ofere senzația de calm și concentrare în această cameră dedicată lucrului.

Este chiar un apartament spectaculos la care s-a muncit foarte mult timp. Au fost necesare circa nouă luni de zile pentru finalizarea lui, multe dintre obiectele de aici fiind realizate la comandă și care au durat mult. În plus, la un moment dat au existat întreruperi de șantier din cauza lipsei disponibilității diverselor produse pe stoc, dar cert este că la final a ieșit totul impecabil. Designerul Hamid Nicola Katrib (vezi aici site-ul lui hamid-nicola-katrib.ro) a făcut o treabă excelentă aici și și-a dovedit din nou talentul de-a crea o locuință ieșită din tipare. Felicitări! Sper să te inspire și pe tine!

Click aici pentru articol complet