Designist 2014

Designist 2014

Mâinile sus pentru culoare! Aşa ne îndeamnă un apartament bucureştean.
By Elis Popescu / February 5, 2014 / Arhitectură & Design interior, Case din România

Până să dai de scaunele viu colorate, cu alură clasică, și de alte câteva elemnte ce trădează confortul domestic, ai senzația că ești într-o navă spațială. Tocmai de aici vine plăcerea acestei amenajări: un mix ușor intrigant de cuminte și rebel. Autorul: designerul româno-libanez Hamid Nikola Katrib.

Încă de la primele lor întâlniri, Hamid a observat că proprietara se îmbracă în culori foarte tonice, îndrăznețe. Atunci și-a spus că trebuie să fie o persoană curajoasă și a avut imediat viziunea unei amenajări ceva mai neobișnuite. “Când am venit cu propunerea de proiect și paleta de culori și le-am spus în linii mari ce vreau să fac, am avut o surpriză plăcută: intuiția mea nu dăduse greș. Așa că ne-am apucat de treabă, eu însumi fiind un adept al culorilor îndrăznețe”, povestește designerul.

Ce schimbări s-au făcut: bucătăria a fost închisă cu uși de sticlă; înainte făcea parte din open space, împreună cu diningul și livingul. Ce nu v-am spus încă este că ne aflăm într-un apartament de 160 mp(creat prin unirea a două apartamente), într-o clădire construită în 2009. Și că proprietarii au cumpărat apartamentul gata finisat și aranjat, dar au vrut să-l schimbe total, inclusiv să mărească baia principală, “mușcând” un pic din spațiul holului.

Metamorfoza a durat vreo 8-9 luni de zile. Iar cea mai interesantă intervenție este această bibliotecă curbată,o compoziție geometrică din MDF lăcuit, cu nișe jucate, de diverse dimensiuni, colorate la interior și iluminate cu led-uri. Este un imens spațiu de depozitare care are și rolul de a compartimenta zona de zi, înglobând chiar și ușa care conduce spre dormitorul de oaspeți.

“Compoziția aceasta leagă sasul de la intrare cu peretele din living. Mă deranja vizual faptul că pe acest perete se afla o ușă, așa că am gândit-o în așa fel încât ușa dormitorului de oaspeți este camuflată în linia bibliotecii”, explică designerul. Cool, nu?
Un alt artificiu interesant este zona lamelelor din lemn, dispuse într-un semicerc și creând un “semicocon” de relaxare în cadrul zonei de zi. A fost gândit pentru a separa locul de luat masa de zona unde stai pe canapea și bei un ceai, la un film sau citind o carte. Lamelele sunt puse la ceva distanță una de alta tocmai pentru a nu obtura vizual și pentru a lăsa toate zonele acestui spațiu de zi să se bucure de lumină naturală.
Scaunele sunt făcute la Meranti Studio. Masa și lustra sunt de la Kare.
Canapeaua a fost desenată de Hamid preluând curbura lamelelor, iar culorile fac parte din paleta aleasă pentru întreaga amenajare. Inițial a vrut să combine canapeua cu o masă albă de cafea, dar apoi s-a gândit că ar fi mai confortabil să închidă compoziția cu un taburet rotund, tapițat, pe care să-ți întinzi picioarele. Mobilierul de aici a fost realizat la Meranti Studio.

Toate finisajele au fost înlocuite. Mai vedeți urmă de parchet în zona de zi? Inițial s-au gândit să finiseze cu parchet alb sau din stejar albit. Apoi Hamid a făcut o simulare în 3D, cu rășină epoxidică albă pe pardoseală, care a obținut voturile tuturor. Când au turnat-o, nu a ieșit alb imaculat, așa că au refăcut-o lila deschis. Acum observi că e lila, nu?

Bucătăria a fost separată prin uși culisante, de sticlă.

Corpurile de iluminat sunt de la Domicilio, scaunele sunt de la Galeriile Noblesse, iar biblioteca și masa sunt proiectate de Hamid și realizate la comandă.

Baia este finisată cu mozaic Bisazza roz și gresie și faianță albe, cumpărate de la Dan Serv 96.

În dormitor, tăblia patului este desenată de designerul Hamid Nikola Katrib și realizată la comandă.

Click aici pentru articol complet