Art Deco Forest House
2020 - 2023
Relația de prietenie și colaborare de lungă durată a clientului și a arhitectului a făcut posibilă realizarea unui proiect coerent și atent elaborat întrucât este esențial să existe chimie între gusturile și mințile celor două părți participante pentru atingerea unui rezultat calitativ.
Vă invităm, așadar, să intrăm în locuința unifamilială Art Deco Forest House prin lobby-ul amenajat în stilul Art-Deco reinterpretat. Suntem întâmpinați aici de pardoseala care se aseamană cu un covor de marmură pentru realizarea căreia s-au propus trei tipuri de design astfel încât să se ajungă la această variantă. Pardoseala este compusă din trei tipuri de marmură diferită, asamblate în forme geometrice de tip cerc și romb, generând un traseu “inițiatic” spre descoperirea celorlalte spații.
Panourile in stil Art-Deco si Sculptura lui Chiparus au gândite astfel încât să fie punctul de interes din lobby-ul principal, alături de tabloul “Cleopatra”, opera personală a designerului și pictorului Hamid Nicola Katrib.
Clientul și-a dorit cu precădere o locuință în care să se simtă cu adevărat acasă, o oază liniștită, confortabilă și primitoare în care să se întoarcă pentru a se relaxa și care să îi reflecte apepitul pentru artă și cultură, fapt ce a condus inevitabil la nevoia de a presăra în anumite spații cheie părți din colecția sa de artă.
Livingul ne întâmpină cu o atmosferă caldă redată de paleta pastelată folosită la tapițeria roz-prăfuită a canapelei, de altfel o alegere curajoasă, contrabalansată de nuanțele neutre ale covorului și de prezența măsuței de cafea din gama “The Triplets”, semnată HNK, realizată din metal vopsit în tonuri purpurii, cu blat de marmură albă cu irizații cromnatice asemănătoare. Instalația din metal poleit cu foiță de aur , decorată cu sfere din marmură albă, roz și vernil, așezată strategic în fuldal, completează tabloul cu ramă aurie și aduce plusvaloare compoziției în ceea ce privește amprenta artistică a proiectului.
O altă piesă semnată HNK, cu un puternic imparc decorativ și artistic, este masa rotundă din metal curbat, decupat după schița designerului și artistului Hamid Nicola Katrib. Aceasta este realizată din metal vopsit, cu bază poleită în foiță de aur și blat de marmură, servind ca piesă accent în compoziția livingului.
Liniile design-ului din bucătărie urmăresc simplitatea stilului contemporan la nivelul volumetriilor mobilierului, oferinduli-se complexitate prin alegerea materialelor și a texturilor prețioase ale finisajelor precum marmura, mdf-ul furniruit și a aplicațiilor din alamă.
Baia guest se remarcă prin onixul verde din care este confecționat blatul lavoarului și care se regăsește inclusiv în interiorulul dușului, alături de mozaicul de pe podea si pereții încăperii și de aplicațiile de alamă care încadrează oglinda oferă un spectacol vizual și un rafinament vădit.
Pe lângă design-ul elegant al mâinii curente, realizată din lemn sculptat, cu detalii placate cu foiță de aur, pereții casei scării sunt tapetați cu un imprimeu discret, ușor sidefat, care folosește ca fundal pentru o parte din colecția de tablouri a clientului, transformând, astfel, casa scării într-un adevărat "tunel de artă".
În imediata proximitate a living-ului și a nodului de circulație se află biroul personal al clientului, decorat în stil eclectic, rezultat prin îmbinarea stilului clasic cu cel maximalist. Biroul și biblioteca din lemn de mahon cu volumetrii robuste, masculine, sunt complimentate de prezența scaunelor clasice și de comoda în stil Empire de pe peretele paralel.
Continuăm promenada printr-o zonă de legătură între hol și dormitorul propriu-zis, reprezentată de dressing-ul lui mobilat cu dulapuri custom-made dintr-un capăt în celălalt al peretelui, realizate din mdf furniruit cu stejar în nuanță bej cu aplicaii geometrice curbe din alamă, cu influențe Art-Deco și cu o zonă de birou în mijloc.
Dressingul matrimonial ne prezintă un spațiu intim decorat cu mobilier în stil Art-Deco reinterpretat, realizat custom-made dinb mdf furniruit și vopsit alb, cu uși placate cu oglinzile aferente oricărui dressing peste care designerul a suprapus elemente geometrice din alamă într-o manieră jucăușă.
Baia matrimonială prezintă o compoziție cu infuențe de design roman. Clientul și-a dorit cu precădere o analogie contemporană a băilor romane pe care le admiră, drept urmare arhitectul a reușit să integreze elemente ale acestui stil într-un design contemporan.
Spațiul Home-Cinema ține cont de geometria specifică sălilor de cinema, fapt pentru care observăm prezența unui contur descrescător către audiență, tapițat cu trei nuanțe diferite de catifea bleu în degrade, încadrate de benzi LED cu lumină caldă pentru a oferi un confort sporit zonei de relaxare. Tapetul ales în nuanțe bej sidefat și indigo oferă un contrast în ceea ce privește paternul geometric raportat la simplitatea catifelei utilizate la crearea volumului tip cuib.
Camera alăturată surprinde o senă clasică al cărei design este reminescența unei vechi pivnițe pentru vinuri, transformată într-o bibliotecă circulară care îmbrățișează spațiul central. Masa de discuție din mijlocul încăperii permite un număr restrâns de participanți tocmai pentru a întări ideea de intimitate, în timp ce scafa circulară de deasupra induce și susține ideea de protecție regăsită în orientarea pereților tip bibliotecă. Candelabrul din lemn sculptat în stil clasic adus din Elveția, reprezintă contrapunctul care închide compoziția.
Parcungând culoarul de legătură ajungem în zona SPA a proiectului, fiind întâmpinați de piscina proiectată în stil contemporan. Suntem primiți într-un spațiu puternic luminat natural, comunicând direct cu exteriorul prin intermediul suprafeței vitrate generoase. Zona de fitness, placată perimetral cu o serie de oglinzi verticale ce au rolul de mărire a spațiului și central cu furnirul de colecție AlpiLignum care are scopul de a oferi o notă elegantă și personală spațiului, se continuă cu zona dușurilor, a lavoarelor, saunei și hamam-ului.
Peretele care delimitează zona saunei și a hamamului de cea a lavoarelor este decorat cu plăci ceremice turcoaz, custom-made, comandate de la Tempini, realizate de Nicolo Giuliano din Lavixton, dimensionate special pentru suprafața proiectată. O consolă vintage cu picioare sculpturale din bronz și blat de marmură albă, alături de un basorelief circular din anii 20, reprezentându-l pe Poiseidon, recuperat dintr-o clădire dezafectată din Budapesta constituie un accent în contrast cu simplitatea fundalului.