Noul showroom
NATIVO
Semnat de echipa HNK.

O sculptură arhitecturală în culori intense
Amenajarea halei de 2.000 de metri pătrați într-un showroom atipic și contemporan pentru Nativo, distribuitor de finisaje premium de interior și exterior, a însemnat multiple provocări, dar și reușite pe măsură pentru echipa de arhitecți și designeri pe care o conduc. Deși spațioasă, hala ce urma să devină showroom-ul Nativo este întretăiată de grinzi metalice de susținere amplasate la distanță de 4-5 metri, care fac mai anevoioasă amenajarea spațiului. Împreună cu echipa mea am găsit un mod creativ de a le masca: spațiul arată ca o sculptură realizată în culori puternice, cu multe elemente de culoare și formă care alternează armonios pentru a marca tranziția dintr-o zonă în alta.
Cea mai impunătoare zonă din showroom, recepția, este ușor de reperat datorită gresiei oranj care ghidează pașii vizitatorilor înspre această zonă. Cu multe unghiuri înclinate, recepția are formă pătrată și colțuri rotunjite; în mijloc se află un stâlp cilindric de metal pe care l-am accentuat creând fâșii metalice de jur împrejurul stâlpului și făcându-l să arate ca o sculptură modernă. În partea de sus a recepției se află un disc imens din metal cu plasă, asemeni unui acoperiș care delimitează spațial zona de recepție și din care curg fâșii de lumină menite să întregească peisajul.
Fiindcă vorbim despre Nativo, furnizor de gresii și numeroase soluții pentru pardoseli moderne și inedite, însăși pardoseala showroom-ului a fost transformată într-un șevalet imens, devenind una dintre principalele atracții ale spațiului. În zona recepției, am ales un melanj de gresii care imită marmura și textura de ciment. O astfel de grafică a pardoselii, cu un contrast cromatic puternic și multe linii geometrice, a devenit un element definitoriu al semnăturii HNK în amenajările interioare.
Tot în zona de recepție se află expuse diverse tipuri de plăci de ceramică ce imită marmura, un material extrem de popular și căutat la acest moment. Este vorba de plăci foarte mari, de 2,60 metri, în nuanțe texturate de alb, negru, bej, maro, ce se regăsesc în numeroase amenajări ale hotelurilor de lux, spațiilor de evenimente și restaurantelor premium. Alăturate și luminate în mod ingenios, aceste plăci atrag privirile ca un magnet și se disting cu ușurință de restul zonelor din showroom.
Spațiul este compus din trei zone: la intrare, în dreapta recepției, se află zona dedicată produselor Marazzi. Avansând, descoperim cea de-a doua zonă a showroom-ului, marcată de un zid care separă proiectul în două părți distincte. Acest zid este traversat de două portaluri în nuanțe de oranj, urmate de un coridor gri, foarte lung, accentuat cu ajutorul tavanului din care pornesc niște forme voluminoase, trapezoidale, care umplu spațiul, atenuând înălțimea foarte mare a halei.
În această zonă am amplasat expozoarele, pe sistem culisant, care prezintă numeroase colecții de gresie. Întreaga alee este încadrată pe partea stângă și pe cea dreaptă de astfel de expozoare dispuse pe verticală, ducând într-un final în cea de-a treia zonă, cea dedicată întâlnirilor și discuțiilor cu clienții.
Am gândit o identitate proprie pentru zona de întâlniri, simulând o oază din natură care inspiră discuțiile cu clienții sau cu arhitecții referitoare la viitoare amenajări. Aici, totul este inspirat din frumusețea și simplitatea naturii. Am optat pentru placarea pereților semicirculari din această zonă cu o gresie verde-teracotă, naturală, realizată de Marazzi, pentru a accentua ambianța dată de palmierii din zonă. În mijloc se află o masă mare, de 2,10 metri, din butuc de lemn natural, iar în jurul mesei sunt amplasate scaune tapițate cu catifea oranj și verde, tot pentru a sugera tematica desprinsă din natură. Din tavan coboară un disc din plasă metalică vopsită oranj, asemănător celui din zona de recepție. Acest disc completează spațiul generos în înălțime și plutește deasupra mesei de întâlniri.
Zona este luminată cu o ”ploaie” de corpuri de iluminat orizontale, dispuse concentric, pentru a accentua forma circulară a mesei și a întregului spațiu pentru întâlniri.
În capătul halei de showroom se află zona dedicată parchetului. Aici, expozoarele rotative sunt amplasate pe un ax metalic, cu mostre de parchet dispuse pe verticală. În mijlocul zonei de expozoare se găsește o altă masă pentru întâlniri.
Trecerea dinspre zona de parchet în zona de mochetă este marcată printr-un tunel oranj. Imediat după tunel, pe pereții din stânga și dreapta halei se găsesc două tablouri mari de 4 metri, cu elemente grafice, înrămate cu profil metalic art deco. Am ales această variantă pentru a expune varietatea de tipuri de mochetă disponibile la Nativo: sutele de modele, texturi și grosimi au fost puse laolaltă, creând tablouri multicolore ce atrag atenția. În partea de jos a acestor tablouri se află piese de mobilier din MDF colorat, ce poartă semnătura HNK și sunt realizate custom-made de către echipa noastră, unde sunt prezentate numeroase cataloage cu mostre de mochetă.
Se creează astfel o simetrie prin tablourile foarte mari însoțite de mobilier de expunere în partea de jos. În mijloc sunt amplasate două mese din metal, tip bar, înalte de 1,10 metri, unde clienții pot răsfoi cataloagele.
Per total, acest proiect a însemnat pentru noi multă creativitate exprimată prin culori și forme atipice, care scot din anonimat orice spațiu. O astfel de abordare a fost cu atât mai potrivită pentru un showroom dedicat finisajelor de interior, care prin natura sa are scopul de a inspira și încuraja inventivitatea. Vă invităm să descoperiți showroom-ul Nativo din București, situat pe str. Valea Cascadelor 18B!